Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto po węgiersku

Risotto po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8742

Dodano:

Odsłon: 7313

Risotto to bardzo wdzięczne danie - wszystkie składniki możemy pokroić na jednej desce i przygotować w jednym garnku, zalet tego rozwiązania nie muszę chyba omawiać:). Mięso, ryż, papryka, marchew, pieczarki i pomidory - wyszło pycha!

Składniki

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 300g ryżu do risotto
  • 1,5 l ciepłego bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 250ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 duże papryki
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • 3 łyżki masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety, paprykę, cebulę i marchew kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy.

  2. W garnku przeznaczonym do smażenia rozpuszczamy masło. Podsmażamy kurczaka do zarumienienia, następnie dodajemy ryż, smażymy mieszając do momentu aż będzie szklisty. Wtedy dodajemy warzywa, smażymy chwilę, dodajemy sól i przyprawy. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu i momentu kiedy ryż i warzywa będą miękkie.

  3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie więcej soli i przypraw do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń