Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z buraczkami

Risotto z buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 300

Dodano:

Odsłon: 2995

W tym roku nasz niewielki ogródek zdominowały buraki, które rosną jak szalone. Za jakiś czas pojawi się też pewnie dynia, która również prowadzi istna ekspansję na płocie. Wracając do tematów buraczków to zaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera ono pięknego, lekko różowego koloru oraz słodkiego smaku. Jak dla mnie bomba!

Składniki

  • pęczek małych buraczków – liście wraz z łodygami siekamy i odkładamy do osobnej miski, buraczki kroimy w małą kosteczkę i odkład
  • duża cebula, drobno posiekana
  • 300 g ryżu do risotto
  • 500 – 750 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużym garnku topimy masło i wrzucamy cebulkę, chwilę ją szklimy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go około 3 minut. Wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejna porcję. Czynność powtarzamy dopóki ryż nie będzie miękki.

  2. Gdy ryz jest już gotowy wrzucamy pokrojone buraczki. Gotujemy około 3 minut, a następnie wrzucamy listki wraz z łodyżkami i gotujemy kolejne 2 minuty. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz natką. Podajemy posypane ziarnami słonecznika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń