Do góry

Przekąski Przepis na:

risotto z musem dyniowym

risotto z musem dyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 281

obłędne połączenie waniliowego ryżu na winie z musem dyniowym

Składniki

  • 50 g ryżu do sushi
  • 25 g czarnego ryżu kleistego
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml wody
  • 150 g serka waniliowego
  • 2-3 łyżki stewii
  • szczypta soli
  • 4 łyżki puree dyniowego
  • pestki słonecznika
  • orzechy włoskie
  • miód
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż opłukuję pod zimną wodą. Zalewam winem i wodą. Zagotowuję na dużym ogniu i solę. Zmniejszam moc palnika i gotuję do pochłonięcia płynu /jeśli po tym czasie ryż nie będzie miękki, dolać trochę wody/.

    Puree z dyni podgrzewam na patelni. Zdejmuję z palnika i dodaję 1 łyżkę ekstraktu. Mieszam z 50 g serka waniliowego. Pozostawiam na słabym ogniu.

    Do ryżu dodaję 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, stewię i mieszam dokładnie.
    Zdejmuję z palnika. Dodaję 100 g serka waniliowego, mieszam i podgrzewam chwilę.

    Ryż przekładam do szklanki. Na to nakładam puree dyniowe. Posypuję pestkami dyni, orzechami włoskimi i polewam miodem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń