Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z serem Gorgonzola

Risotto z serem Gorgonzola

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 675

Dodano:

Odsłon: 1093

Risotto ma mocny serowy smak, dość ostry i wyrazisty. Dzięki dodatkowi wina, nie jest ciężkie. Mam wrażenie, że kieliszek wina dodany przed bulionem nadaje risottu świeży i lekki posmak. Rodzaj wina zależy od własnych upodobań. Ja dodaję wytrawne białe.

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 150g ryżu do risotto
  • 60ml białego wina
  • 75g sera gorgonzola
  • 120ml bulionu warzywnego
  • orzechy włoskie do posypania
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drobno posiekać cebulę.

    Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę.

    Dodać do cebuli ryż i smażyć ok. 1 minuty.

    Dodać wino i poczekać aż odparuje (ciągle mieszając).

    Ryż zalać bulionem warzywnym, zmniejszyć ogień i poczekać aż bulion się wchłonie mieszając od czasu do czasu (10-15 minut).

    Dodać kawałki sera gorgonzola i wymieszać do uzyskania gładkiej kremowej masy.

    Na talerzu porcję posypać siekanymi orzechami włoskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń