Do góry

Przekąski Przepis na:

Risotto ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Risotto ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Autor: Europa112

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 648

Dodano: 27.05.2016

Odsłon: 370

Danie na letnie ciepłe wieczory.

Składniki

  • 200g ryżu do risotta
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 pomidorów koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l gorącego rosołu
  • pęczek pietruszki
  • 50 g masła
  • 50 g sera parmesan
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. + Końcówki szparagów odciąć (3 cm), a pozostałe części pokroić na 3 cm kawałki .
    + Cebulę pokroić w kostkę.
    + Czosnek posiekać
    + Pomidorki przekroić na połowę.

  2. + Cebulę zeszklić na oliwie, dodać ryż i podsmażać ok 1 minuty.
    + Wlać wino i 200 ml bulionu. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu. Jak ryż wypije płyn wlać następną porcję i tak aż ryż będzie kleisty.

  3. +na niewielkiej ilości tłuszczu oddzielnie smażymy pokrojone szparagi i czosnek. (4-5 minut)

  4. Kiedy ryż jest gotowy ,dodajemy podsmażone szparagi, pokrojone pomidorki, masło , parmezan i posiekaną pietruszkę. Wszystko mieszamy ,przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń