Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rodzynkowe kulki"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 63
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 66
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 63
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 66
Składniki
Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie i odcedź. Następnie pokrój je drobno, zalej rumem i zostaw na godzinę, aby nim nasiąkły.
Utrzyj masło z cukrem na jednolitą gładką masę. Posiekaj drobno wszystkie orzechy, a czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do masła z cukrem dodaj część orzechów (50 g pozostaw do dekoracji) oraz czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Biszkopty zetrzyj na tarce i dodaj do rodzynek. Odstaw na chwilę, aby nasiąkły. Następnie połącz masę rodzynkową z masą orzechową, dokładnie je ze sobą mieszając.
Uformuj z masy małe kulki. Tę część orzechów laskowych, która pozostała do dekoracji podpraż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Część kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a część w prażonych orzechach laskowych.
<strong>Rady:</strong>
W wersji robionej dla dzieci rum zastąp herbatą z kilkoma kroplami esencji migdałowej.
ok. 60 minut Sztuka: 50 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie