Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wersja poznańskiego przysmaku.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2995
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2995
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Mleko podgrzać, 60g masła rozpuścić. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól i skórkę cytrynową. Wymieszać wszystko, dodać mleko i zagnieść ciasto. Gdy będzie jednolite, dodać ostudzone masło. Ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Mak wypłukać i zalać 1 litrem wrzątku. Postawić na najmniejszym ogniu i gotować 30 minut. Woda powinna tylko lekko mrugać. Po tym czasie przecedzić przez sitko, a następnie zemleć dwa razy. Przełożyć do rondla, dodać cukier, masło i przesmażyć, cały czas mieszając.
Z laski wanilii wyskrobać ziarenka. Wrzucić razem z laską do śmietany i całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć laskę i dodać śmietanę do maku. Całość smażyć przez kolejne 10-15 minut. Potem dodać bakalie i odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na 2/3 zetrzeć zamrożone masło.Część bez masła położyć tak, aby przykrywała połowę częsci z masłem, a następnie złożyć jeszcze raz, aby całkiem schować masło.
Otrzymany prostokąt ponownie rozwałkować i znów złożyć na trzy w prostokąt. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć na 30-45 minut do lodówki. Proces wałkowania i składania powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem chłodzić ciasto po pół godziny.
Po ostatnim chłodzeniu rozwałkować ciasto na cienki prostokąt, przeciąć wzdłuż na pół i wyciąć z niego trójkąty i rozsmarować farsz, pozostawiając górny róg bez farszu. Każdy trójkąt zacząć zwijać u podstawy, dociskając lekko ciasto, żeby je rozpłaszczyć. Następnie naciąć podstawę na środku i złożyć trojkąt do końca, tworząc rogalik.
Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić, aby odpoczęly na ok. 10-15 minut. Następnie posmarować rogale roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić rogale i piec ok. 25-30 minut.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą. Posmarować ostudzone rogale, posypać migdałami. Smacznego :)