Do góry

Desery Przepis na:

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 1538

Dodano: 16.11.2016

Odsłon: 1768

Domowa wersja poznańskiego przysmaku.

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60g masła + 150g zamrożonego masła
  • starta skórka cytrynowa
  • 3 żółtka
  • 30g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • Farsz: 2 szklanki białego maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 200g śmietany 30%
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • Lukier: 150g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • Dodatkowo: 1 jajko
  • siekane migdały
> 6 os. > 60 min trudne drogie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać, 60g masła rozpuścić.
    Mąkę przesiać do miski. Dodać rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól i skórkę cytrynową. Wymieszać wszystko, dodać mleko i zagnieść ciasto. Gdy będzie jednolite, dodać ostudzone masło. Ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

  2. Mak wypłukać i zalać 1 litrem wrzątku. Postawić na najmniejszym ogniu i gotować 30 minut. Woda powinna tylko lekko mrugać. Po tym czasie przecedzić przez sitko, a następnie zemleć dwa razy. Przełożyć do rondla, dodać cukier, masło i przesmażyć, cały czas mieszając.

  3. Z laski wanilii wyskrobać ziarenka. Wrzucić razem z laską do śmietany i całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć laskę i dodać śmietanę do maku. Całość smażyć przez kolejne 10-15 minut. Potem dodać bakalie i odstawić do ostygnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na 2/3 zetrzeć zamrożone masło.Część bez masła położyć tak, aby przykrywała połowę częsci z masłem, a następnie złożyć jeszcze raz, aby całkiem schować masło.

  5. Otrzymany prostokąt ponownie rozwałkować i znów złożyć na trzy w prostokąt. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć na 30-45 minut do lodówki. Proces wałkowania i składania powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem chłodzić ciasto po pół godziny.

  6. Po ostatnim chłodzeniu rozwałkować ciasto na cienki prostokąt, przeciąć wzdłuż na pół i wyciąć z niego trójkąty i rozsmarować farsz, pozostawiając górny róg bez farszu. Każdy trójkąt zacząć zwijać u podstawy, dociskając lekko ciasto, żeby je rozpłaszczyć. Następnie naciąć podstawę na środku i złożyć trojkąt do końca, tworząc rogalik.

  7. Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić, aby odpoczęly na ok. 10-15 minut. Następnie posmarować rogale roztrzepanym jajkiem.

  8. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić rogale i piec ok. 25-30 minut.

  9. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą. Posmarować ostudzone rogale, posypać migdałami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń