Do góry

Desery Przepis na:

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Autor: Fonka

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 240

Dodano: 12.11.2017

Odsłon: 452

Pyszne rogale wypiekane najczęściej na 11 listopada, dzień św. Marcina, wykonane wg przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 kg
  • Drożdże 5 dag
  • jajka 4 szt
  • Mleko 1 szklanka
  • Masło 200g
  • Cukier 3 łyzki
  • NADZIENIE
  • Biały mak 100g
  • Orzechy włoskie 100g
  • Migdały 100g
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier waniliowy
  • Śmietana kwaśna 1 łyzka
  • DEKORACJA
  • Lukier z cukru pudru i cytryny
  • Orzechy włoskie drobno posiekane
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka i mąki.
    Jajka utrzeć z cukrem i ucierając połączyć z miękkim masłem.
    Do utartej masy dodać mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże.
    Wyrobić dokładnie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Migdały, orzechy i mak zaparzyć mlekiem, zemleć w maszynce, dodać cukier, cukier waniliowy, łyżkę śmietany i dokładnie utrzeć..

    Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą część zagnieść, rozwałkować okrągły placek i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć porcję masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Z podanych składników wyszły 32 solidne rogale.
    Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp.180 st. C przez 20 minut.

    Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, posmarować rogaliki i posypać posiekanymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada Ciagle planuje zrobic takie rogaliki i potem zapominam. Dziekuje za przepis :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń