Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki do herbaty

Rogaliki do herbaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 2288 Ocena: 14361

Dodano:

Odsłon: 2087

Smaczne rogaliki na śniadanie.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru na parze a masło rozpuścić. Podrośnięty rozczyn dodać do maki, wlać mleko, cukier, utarte jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu marmoladę i zawijać rogale. Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę odłożyć do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń