Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 247

Dodano:

Odsłon: 2876

Jak chce się coś słodkiego to rogaliki drożdżowe. Przepis mojej teściowej. Ta porcja wystarcza na około 16 rogalików

Składniki

  • 650 g mąki pszennej, 120 g cukru kryształu, 250 ml mleka, 3 żółtka, 1 całe jajo,
  • 100 g roztopionego masła lub margaryny, 30 g drożdży, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki soli
  • marmolada Do pomalowania przed pieczeniem białko i mąka do podsypania podczas wyrabiania
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję rozczyn :
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), łyżkę mąki i około 50 ml mleka.
    Całość mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .Jak rozczyn wyrośnie przygotowanie ciasta na rogaliki :
    Ciasto możemy przygotować robotem z hakiem lub ręcznie tak jak ja.
    Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę , cukier , jajko , żółtka, cukier waniliowy, sól, mleko (oprócz masła).Całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły.
    Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy.

    Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli zdarzyło by się , że ciasto jest zbyt luźne to należy podsypać większą ilością mąki i nadal wyrabiać . Wilgotność ciasta może zależeć od wielkości jajek lub wilgotności użytej mąki.Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce .


    Po 30 minutach :
    Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

  2. Po kolejnych 30 minutach :
    Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy i dzielę na dwa w miarę równe kawałki , jeden kawałek wkładam ponownie do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsechł podczas pieczenia pierwszej partii rogalików drożdżowych.

    Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości od 20 do 25 cm i grubości około 4 mm . Aby ciasto nie kleiło się do wałka podczas wałkowania smaruję go mąką , blat również podsypuję delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą radełka (noża) trójkąty .

    Teraz na podstawę trójkąta nakładam około 1 łyżeczki nadzienia i zwijam rogalik. Uformowane rogaliki układam w odstępach ( bo jeszcze urosną ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.

  3. Pieczenie rogalików drożdżowych :
    Rogaliki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń