Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe jeszcze ciepłe

Rogaliki drożdżowe jeszcze ciepłe

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 779

Dodano:

Odsłon: 7070

rogaliki drożdżowe sprawią , że żaden gość im się nie oprze,,,,

Składniki

  • Mąka pszenna, 50 dkg
  • margaryna, 250 g
  • kwaśna śmietana, 5 łyżek
  • mleko, 4 łyżki
  • cukier, 4 łyżki
  • drożdże świeże, 8 dkg
  • jajka, 1 szt.
  • owoce,konfitura, lub inny farsz
  • cukir puder do posypania
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makę przesiewamy i dodajemy margarynę , siekamy. Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy cukier i rozkruszone drożdże, mieszamy.Do maki wlewamy mleko z drożdżami , dodajemy też śmietanę.Starannie wyrabiamy ciasto.Z ciasta lepimy kulę , wkładamy do w o r k a foliowego, zawiązujemy, po czym zanurzamy w garnku z z i m n ą wodą.

  2. Gdy ciasto wypłynie / mniej więcej po godzinie/, wyjmujemy, rozwałkujemy na placki grubosci 5 mm , i wycinamy trójkąty.Na kazdym trójkącie kładziemy farsz lub owoce, i zwijamy w rogalik.Zwijamy od szerszej strony do węższej.Rogalili smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy ok.20 min. w temp. 180-200 " C. Posypujemy cukrem pudrem / owocowe / , Mi wyszło prawie 30 szt., ale robiłam małe rogaliki, z farszem można zrobić dużo większe. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 10 listopada 2012 jeszcze ciepłe, to ja poproszę, tak ze 6, pychota, do ulubionych i 5 !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń