Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8380

Dodano:

Odsłon: 8396

Moje ulubione rogaliki, no nie tylko moje, bo córki je również uwielbiają. Z tej porcji wyszło mi 32 rogaliki, które w zastraszającym tempie znikają :):):)

Składniki

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/3 kostki drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 żółtka, 1 całe jajko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • marmolada
  • lukier: 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
    Do ciasta dodajemy roztopioną margarynę, jajko i żółtka, mieszamy dosypujemy 3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Ciasto drożdżowe czasem jest rzadkie u mnie teraz takie było więc dosypałam jeszcze pół szklanki mąki.

  2. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.

  3. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy ok. 30 cm., dzielimy na 8 części, na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę marmolady, lub innego nadzienia. Zwijamy w rulon, układamy na blaszce, możemy poczekać 10 minut by troszkę podrosły ale mi się nie chciało:) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

  4. Nasze rogaliki nie są słodkie, więc polewamy je czekoladą lub lukrem.
    Dwie łyżki śmietany ucieramy ze szklanką cukru pudru, dodajemy sok z połowy cytryny.
    Upieczone, gorące rogaliki maczamy z wierzchu w lukrze i odstawiamy do wystygnięcia.

  5. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń