Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem - przepis

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2939

Dodano:

Odsłon: 28156

Pyszne, pulchne i łatwe w wykonaniu rogaliki.

Składniki

  • ½ kg mąki + do wyrobienia
  • 250 g masła, roztopionego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + do posmarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • pół słoiczka dżemu, kremu czekoladowego, masy makowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: ok. 30 rogalików W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, roztopione masła. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i wszystko razem wyrabiamy, aż powstanie gładkie i lśniące ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą na ok. godzinę, ciasto powinno wypłynąć. Po wypłynięciu ponownie dokładnie wyrabiamy, dodając tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła, następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy dżem. Zwijamy od szerszej strony do węższej. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody, aby podczas pieczenia nabrały ładnego koloru. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 30 -35 min w temp. 180 C. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luciunia 14 czerwca 2013 Te rogaliki są zawsze pyszne.POLECAM..:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń