Do góry

Przekąski Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z prażonym,i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z prażonym,i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 88

Dodano:

Odsłon: 532

Pyszna przekąska do szkoły lub pracy

Składniki

  • kostka świeżych drożdży ( 200g)
  • 12 łyżek cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka + jedno do smarowania wierzchu rogalików
  • ok 750 g mąki typ 650 + trochę do podsypania
  • szklanka ( ok. 220ml) mleka w temp. pokojowej
  • prażone jabłka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek robimy zaczyn, czyli drożdże z połową cukru, mlekiem i mąką mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy przestudzone, roztopione wcześniej masło, jajka i przesianą mąkę i wyrabiamy.
    Kiedy ciasto będzie piękną , sprężystą kulą, dzielimy je na min.dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt okręgu a drugą zostawiamy ( niech sobie jeszcze rośnie). Okręg dzielimy na części jak pizzę. Na każdy taki trójkąt , na szeroką część nakładamy prażonych jabłek i zwijamy w rogalik a następnie podwijamy trochę brzegi. Gotowe rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą ( zależy kto co ma i lubi). Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C pieczemy do złocistego koloru. Ja swoje piekłam ok.12 min. Wszystko zależy jednak od wielkości rogalików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń