Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki mojej mamy

Rogaliki mojej mamy

Autor: smakowisko

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 822

Dodano: 19.11.2012

Odsłon: 22069

Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą wg przepisu mojej mamy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Za pomocą noży rozdrobnić margarynę. Następnie w 1/2 szklanki mleka rozpuścić drożdże ( dodając odrobinę cukru). Od razu wylać na stolnicę ( nie czekać, aż drożdże zaczną rosnąć) i dodać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części. Każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek, a następnie podzielić go na 8 części ( trójkątów). Na każdy trójkącik ( od strony większego boku) nakładać marmoladę i zwijać rogale. Rogale układać na posypanej mąką blaszce. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor ( po 20 minutach warto zajrzeć do rogalików, żeby zdecydować, ile minut im jeszcze potrzeba).

  2. Po wystudzeniu rogale można polać gotowym lukrem lub przygotować go własnoręcznie i posypać posypką do ciast i deserów albo udekorować zgodnie z własną fantazją.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 listopada 2012 Ale morze rogalików, jak w cukierni, rozmarzyłam się ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 19 listopada 2012 z miła chęcią skubnęłabym ze dwa :))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń