Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem.

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1093

Dodano:

Odsłon: 634

Nadzienie rogalików wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się na nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 50 dag mąki tortowej
  • ewentualnie ciepłe mleko
  • Nadzienie:
  • półtorej szklanki orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 kopiaste miodu prawdziwego ( płynnego )
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół szklanki rodzynek
  • około pół szklanki gorącego mleka
  • Dodatkowo:
  • pół szklanki cukru
  • 1 białko
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. Ciasto: Jajka, żółtko i cukier ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka, ja dolałam pół szklanki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.

  2. Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, mleko wlewamy stopniowo, aż z orzechów powstanie taka gesta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka. Na koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy.

  3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję orzechów i zwijamy formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Tak postępujemy do wyczerpania składników.

  4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rogaliki znacznie urosną, więc zostawiamy między nimi większe odstępy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce.

  5. Podanie: Wystudzone rogaliki podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików, czyli tak po 10 sztuk na blaszkę, ale ilość zależy od tego jak duże zrobimy.
    Jeśli nie macie blendera to orzechy można zmielić w maszynce, część można drobno posiekać, a część zmielić, lub zmielić całość.
    Rogaliki urosną, więc podczas układania na blaskach zostawiamy większe odstępy.
    Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe lubi ciepło.
    Zawsze używam świeżych drożdży.
    Orzechy można zmielić w maszynce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń