Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 368

Dodano:

Odsłon: 29866

Zanim przystąpimy do pałaszowania ciasto na te rogaliki bierze godzinną kąpiel w zimnej wodzie.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej
  • na nadzienie: dżem, konfitura lub czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i wlać część śmietany, mieszając drożdże widelcem. Przykryć ściereczką na 15 minut

  2. Po tym czasie wlać resztę śmietany, wbić jajka, dodać masło i dokładnie zagnieść. Owinąć ściereczką ciasto i włożyć do miski z zimną wodą na ok. godzinę, aż ciasto wypłynie.

  3. Wyjąć z wody, odwinąć i wyrobić na stolnicy obficie podsypanej mąką. Podzielić na kilka porcji. Rozwałkować w okręg każdą porcję i kroić w trójkąty jak pizzę. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie. Zwijać od szerszej strony formułując rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 20-25 min w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada 2017 Bardzo lubie takie rogaliki, moja mama zawsze je piecze. Pycha.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapach_lawendy 23 kwietnia 2012 Tak:o) owijasz ciasto w bawełnianą lub lnianą ścierkę i wkłądasz do garnka z zimną wodą. Po około godzinie powinno wypłynąć na powierzchnię. Jak odwiniesz ze ścierki będzie lekko klejące ale bez problemu odchodzi od ścierki

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 23 kwietnia 2012 Witam świetny ten przepis!! Ślinka cieknie! Mam tylko pytanie ponieważ mam lewą rękę do słodkich wypieków: ciasto normalnie zawinąć w ścierkę, i w tej ścierce włożyć całe do zimnej wody???? Bardzo prosze o odpowiedź. Pozdrawiam;-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapach_lawendy 23 kwietnia 2012 Ponoć po takiej kąpieli ciasto drożdżowe dłużej zachowuje świeżość. I rzeczywiście nawet trzeciego dnia były smaczne:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kokosek1997 22 kwietnia 2012 Oooooo nie słyszałam o takim sposobie na ciasto ;)) Wypróbuje w najbliższym czasie napewno ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 22 kwietnia 2012 Bardzo smakowicie wyglądają :-) a co takiego daje im ta kąpiel w wodzie? po co to? :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń