Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 22

Wypróbowany przepis na "Rolada biszkoptowa"

Składniki

  • 6-7 jabłek
  • 2 garście rodzynek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • cynamon i cukier (do smaku)
  • 5 dag masła
  • na biszkopt: 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę (dużą, by biszkopt był cienki) wykładam papierem do pieczenia, smaruję go rozpuszczonym masłem.

  2. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier (po łyżce), miksuję. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku, potem mąkę z proszkiem oraz mak, masę delikatnie mieszam łyżką.

  3. Jabłka obieram i kroję w cienkie paski. Układam równą warstwę na papierze na blasze, posypuję rodzynkami, budyniem, cynamonem i cukrem. Na owoce ostrożnie wylewam ciasto biszkoptowe.

  4. Ciasto piekę 20-30 min w temp. 180°C. Gorące układam biszkoptem do dołu. Zwijam roladę, owijam ją w ściereczkę i pozostawiam do wystudzenia ciasta. Zimną roladę posypuję cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem wanilinowym.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń