Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z masą truskawkowo-ajerkoniakową.

Rolada biszkoptowa z masą truskawkowo-ajerkoniakową.

Autor: Docherro

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 5827

Dodano: 05.06.2016

Odsłon: 7911

Lekko kwaskowa i pachnąca truskawkami rolada do popołudniowej kawy. Polecam:)

Składniki

  • NA BISZKOPT
  • Jaja 5 szt
  • Mąka tortowa 5 łyżek
  • Cukier 5 łyżek
  • Pr.do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • MASA
  • Masło 1,5 kostki
  • Cukier puder 4-5 łyżek
  • Truskawki 1/2 kg
  • Ajerkoniak około 100ml
  • Truskawki do przybrania 15 dkg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę,dodać cukier i dalej miksować.
    Dać żółtka ,zmiksować.Na końcu dodać mąkę wymieszaną z pr.do pieczenia i delikatnie zamieszać.
    Piec w 170st.do złotego koloru.
    Upieczony biszkopt,ciepły zawinąć w ściereczkę i zostawić do wystudzenia.

    Masa

    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.Dodawać stopniowo truskawki i dalej miksować.
    Na koniec dać ajerkoniak i jeszcze raz zmiksować.

  2. Rozwinąć biszkopt,nałożyć 2/3 masy i równo rozsmarować,zwinąć.
    Wierzch i boki posmarować resztą masy i udekorować połówkami truskawek.
    Dać do lodówki na 1 godz.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Świetne ciasto! Przepis spodobał nam się tak bardzo, że zamieściliśmy go w naszym zestawieniu najlepszych, letnich ciast. https://smaker.pl/newsy-16-przepisow-na-pyszne-letnie-ciasta,1899218,a,.html

Wielkie dzięki za jego dodanie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń