Do góry

Desery Przepis na:

Rolada jagodowa

Rolada jagodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 888

Dodano:

Odsłon: 28117

Jagodowy powiew lata :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. iałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać (tą samą przystawką do ubijania białek). Dodać rozbełtane żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać, delikatnie przesiewać i wymieszać. Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać. Piekarnik chwilę wcześniej włączyć i ustawić na 180 stopni, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Piec jakieś 8 min, sprawdzając w międzyczasie. Bawełnianą ściereczkę rozłożyć na blacie, posypać ją cukrem pudrem. Biszkopt prosto z piekarnika przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier, zwinąć biszkopt razem z ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

  2. Kremówkę ubić na sztywno, dodać pod koniec żelatynę, na końcu cukier puder do smaku. Jagody zmiksować, posmarować rozwinięty biszkopt, na to kremówka, posypać jagodami, zwinąć i ewentualnie udekorować wg uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 17 listopada 2012 prześlicznie Ci wyszła, jaki piekny biszopt :))))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 19 marca 2012 Rolada pyszna, ma tylko tę "estetyczną" wadę, że (przy użyciu dżemu jagodowego) ciasto zabarwia się na granatowo.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 lutego 2012 Nie wiem czego czepia się Korsarz - "Mąki wymieszać, delikatnie przesiewać i wymieszać" - tzn. 2 rodzaje mąki wymieszać ze sobą, przesiać do miski i wymieszać z masą jajeczną. Skrót myślowy, ale zrozumiały, w innych przepisach są większe niedomówienia. Ręce mi opadają jak widzę taką "nadgorliwość i poprawność". A ja podobnie jak Madera mam Twoją roladę ciągle przed oczami, jest wspaniała

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 23 lutego 2012 O litości wchodzę sobie na luzie na smakera i co widzę piękna smakowita roladę jak mam iść spać teraz będzie mi się śniła:-))) Nigdy nie robiłam rolady i chyba pora się za to zabrać a przepis na 5 pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 23 lutego 2012 korsarz ale się czepiasz szczegółów, widać że jesteś precyzyjny w "swoich" przepisach ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

korsarz 23 lutego 2012 Przed wysłaniem przepisu warto sprawdzić co sie napisało.Mąki wymieszać delikatnie przesiać i wymieszać...........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 22 lutego 2012 Byle do lipca wtedy będą świeże jagody,a tymczasem pomarzmy o ciepełku:) Chowam do ulubionych

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 22 lutego 2012 Wspaniale prezentuje się ta rolada, dekoracyjna i na pewno pyszna.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 22 lutego 2012 Robię roladę orzechową z bitą śmietaną, smakuje wyśmienicie,Twoja: ze śmietaną z jagodami, też pewnie jest smaczna, a mam jeszcze 4 słoiczki jagód, do ulubionych i wkrótce zagości na stole.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 21 lutego 2012 Wygląda mega apetycznie, zgadzam się z lippy-25 - tego powinno się zabraniać ;) Jedyna pociecha jest to, że wiosna już prawie za pasem a zaraz za nią lato i stragany pełne smakowitości. Puenta jest taka, że Twój przepis do ulubionych wędruje i poczeka na jagodowy sezon. Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń