Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada naleśnikowa

Rolada naleśnikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Rolada naleśnikowa"

Składniki

  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 7 dag wędzonego łososia
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij  na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, mleko, olej oraz szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto odstaw na ok. 15 minut. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki – cztery małe i dwa bardzo duże.

  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szpinak, smaż aż odparuje cały płyn. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź. Łososia pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, dodaj połowę posiekanych jajek i jogurt, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do szpinaku dodaj pozostałe posiekane jajka, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

  3. Dwa małe naleśniki posmaruj masą łososiową, pozostałe dwa masą szpinakową, zroluj. Na folii ułóż dwa duże naleśniki w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Na nich rozłóż roladki, zwiń formując roladę. Włóż do lodówki.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń