Pyszna i łatwa w przyrządzeniu rolada pomidorowo-paprykowa wypełniona twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 50 g starego sera żółtego
- 30 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g serka typu almete
- 3 łyżki śmietany 18%
- szczypiorek
- rzodkiewka
- sól i pieprz
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 50 g starego sera żółtego
- 30 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g serka typu almete
- 3 łyżki śmietany 18%
- szczypiorek
- rzodkiewka
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić powoli dodając w małych porcjach gorącą wodę ciągle miksując. Następnie nie przestawiając miksować dodać koncentrat pomidory, słodką paprykę oraz ser żółty. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do masy z żółtek - wymieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka a następnie delikatnie przełożyć do pozostałych składników, dodać oliwę i wszystko razem wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

Po wyjęciu wyrzucić ciasto na mokrą ściereczkę, odlepić papier do pieczenia i zawinąć w roladę - odstawić do ostygnięcia. Farsz przyrządzić z miseczce dodając serki następnie śmietanę, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę oraz szczypiorek. Dodać sól i pieprz do smaku. Ciasto rozwinąć i wysmarować przygotowanym twarożkiem a następnie zwinąć i wstawić na 2-3 h do lodówki.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4777
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 97

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 215
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4777
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 97

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 215



Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 50 g starego sera żółtego
- 30 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g serka typu almete
- 3 łyżki śmietany 18%
- szczypiorek
- rzodkiewka
- sól i pieprz
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić powoli dodając w małych porcjach gorącą wodę ciągle miksując. Następnie nie przestawiając miksować dodać koncentrat pomidory, słodką paprykę oraz ser żółty. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do masy z żółtek - wymieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka a następnie delikatnie przełożyć do pozostałych składników, dodać oliwę i wszystko razem wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Po wyjęciu wyrzucić ciasto na mokrą ściereczkę, odlepić papier do pieczenia i zawinąć w roladę - odstawić do ostygnięcia. Farsz przyrządzić z miseczce dodając serki następnie śmietanę, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę oraz szczypiorek. Dodać sól i pieprz do smaku. Ciasto rozwinąć i wysmarować przygotowanym twarożkiem a następnie zwinąć i wstawić na 2-3 h do lodówki.
Pychotka, tylko jak ją zrobić po sobotnim "szaleństwie" ;)