Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada schabowa

Rolada schabowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 30676

Smakowicie pachnąca rolada... przepis wart wypróbowania - znakomicie wkomponował się w weekendowe menu. Smakuje równie dobrze na ciepło - jak i na zimno ;-)

Składniki

  • schab bez kości, 1 kg
  • suszone pomidory w zalewie olejowej, 1 słoik
  • pikantny ser żółty (sprawdza się Ostdamer Mlekowity), ok. 20 dkg
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, vegeta, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab rozkroić tak, aby powstał duży płat (lub dwa mniejsze - ja wolę tą wersję - robię dwie mniejsze roladki, które szybciej się pieką i są lepsze do krojenia). Lekko rozbić, oprószyć przyprawami - zawinąć w roladę i potem w folię spożywczą - wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.

  2. Pomidory odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki - jeśli są zbyt duże - i układamy na schabie. Na pomidory zetrzeć ser na tarce. Ciasno zawinąć roladę i obwiązać nicią. Można z wierzchu posypać jeszcze troszkę ulubionymi przyprawami, ziołami.

  3. Roladę (lub rolady) włożyć do żaroodpornego naczynia natłuszczonego oliwą z zalewy z pomidorów. Piec ok. godzinę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku (ok. 180 st.C ) Ja ok. dwóch razy obracam rolady podczas pieczenia i polewam sosem). Po godzinie naczynie odkryć i piec jeszcze ok. 15 minut, również podlewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Podany czas jest orientacyjny - należy uważać, aby rolady nie przesuszyć - jeśli ma być odgrzewana - skrócić czas podczas pierwszego pieczenia.

  4. U mnie rolada podana została z ugotowanymi na parze ziemniaczkami i surówką z pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, czerwonej cebulki i znacznej ilości natki pietruszki.

  5. Smacznego ;-)

  6. P.S. Pomysł zaczerpnięty z Przyślij przepis.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń