Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Autor: zuzsmo

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 25

Dodano: 03.01.2015

Odsłon: 7861

Przepyszna przekąska na imprezę, rodzinna kolację, wystawny obiad.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 serki twarogowe typu Almette chrzanowe, lub śmietankowe+4 ząbki czosnku
  • 400 g łososia w plastrach
  • 1 łyżka masła
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy z masłem szpinak z chrzanem lub wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy sól pieprz do smaku. Podsmażony szpinak odsączamy na sitku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy, natomiast białka ubijamy na sztywno. Piane dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy.

  2. Tak przygotowany szpinak wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min. w 190 st.

  3. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na tym wykładamy łososia, tak aby pokrył całość. ( Gdy zdecydujemy się na serek śmietankowy, wówczas musimy wcześniej do niego wcisnąć ząbki czosnku i wymieszać.)

  4. Placek zwijamy jak roladę i ściśle zawijamy w folię do żywności. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zuzsmo 05 stycznia 2015 Mam jeszcze kilka takich przepisów które robią furorę na imprezach. Postaram się jak najszybciej nimi podzielić.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń