Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada szpinakowa z łososiem

Przepis dnia 2018-05-20
Rolada szpinakowa z łososiem

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1942

Dodano: 13.05.2018

Odsłon: 4562

Rolada to świetne rozwiązanie na przystawkę ;) W dodatku jeśli połączy się kilka kolorów i kombinacji smakowych wyglądają fenomenalnie (inne smaki znajdziecie na blogu). Rolada szpinakowa z łososiem jest ostatnio bardzo popularna. Wcale mnie to nie dziwi, bo jest faktycznie smaczna. Koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku*
  • łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • Pieprz
  • Sól
  • Farsz:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 150 g wędzonego na zimno łososia
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mrożony szpinak dokładnie rozmrażamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy szpinak. Smażymy, aż odparuje cała woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonego szpinaku wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.

  3. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.

  4. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w plasterki łososia. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.

    Przed podaniem kroimy w plastry.

    Smacznego ;)

  5. * Do przygotowania możemy również użyć świeżego szpinaku, który po podsmażeniu na maśle z czosnkiem dokładnie rozdrabniamy na papkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń