Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada wieprzowa z boczkiem i żurawiną

Przepis dnia 2011-10-30
Rolada wieprzowa z boczkiem i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6692

Dodano:

Odsłon: 22358

Świetne połączenie schabu z wędzonym boczkiem i słodką żurawiną, wyostrzone musztardą i chrzanem. Do rolady można podać sos chrzanowy.

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 200g żurawiny suszonej
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab musimy rozkroić "ślimakowo" na duży płat grubości 1-1,5cm. Mięso z obu stron oprószamy solą, pieprzem i nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Boczek kroimy w plastry i rumienimy na patelni. Mięso z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą, następnie układamy boczek i obsypujemy żurawiną. Mięso zwijamy ciasno w roladę i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy roladę z każdej strony. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 1-1,5 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LenaMS 14 listopada 2011 Przepis dodany w moje urodziny ;) Coś w tym musi być! Wczoraj robiłam ta roladę na obiad. Teściowa była zachwycona :) Ja osobiście nie jestem zwolenniczką mięsa z owocami, ale to połączenie było bardzo dobre. Na roladę położyłam długie plastry podwędzanego boczku, nie smażyłam go wcześniej. Osobiście następnym razem nie dawałabym czosnku, bo trochę mi się gryzł z żurawiną. Ale ogólnie bardzo dobre i pewnie jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanka78 09 listopada 2011 Znów udany przepis:-). Świetne połączenie smaków. Uwielbiam żurawinę z mięsem.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker12 31 października 2011 Annuar , żadnen problem z krojeniem , po prostu przecinamy schab wzdłuż tylko , nie dońca, zostawiamy na końcu nie przeciety tak by powstał jeden duży prostokąt, potem rozbijamy nastepnie nadziewamy tak jak Patusia napisala i zwijamy , powstanie slimak:) robię schab nadziewany i karkówke i tak właśnie przecinam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 października 2011 Wygląda wspaniale, ciekawe połączenie smaków. Tylko boję się że nie poradzę sobie ze "ślimakowym" krojeniem schabu

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń