Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z brzoskwiniami i serkiem mascarpone

Rolada z brzoskwiniami i serkiem mascarpone

Autor: Wanilia88

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 403

Dodano: 13.09.2014

Odsłon: 11109

Cudnie wygląda, cudnie smakuje :)

Składniki

  • NA CIASTO:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 2 łyżki kakao lub 4 łyżki zmielonych orzechów
  • NA KREM:
  • brzoskwinie w syropie
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru wanilinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 25 dag serka mascarpone
  • NA DEKORACJĘ:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • zmielone orzechy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    6 żółtek utrzeć z 6 łyżkami cukru i 4 łyżkami wrzątku. Dodać pianę ubitą z 6 białek. Następnie dodać 5 łyżek mąki i kakao (zamiast kakao można do ciasta dodać zmielone orzechy). Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem o wymiarach 30x40 cm. Piec 12 minut w temp. 180 stopni C.

    Po upieczeniu ciasto przestudzić i jeszcze ciepłe zwinąć w roladę w wilgotną ścierkę. Ciasto nie powinno się połamać i później będzie łatwiej zawinąć je razem z kremem.

  2. KREM:
    Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, skropić łyżką rumu. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym (dodać śmietan-fix, wtedy krem jest trwalszy). Następnie dodać serek mascarpone i sok z cytryny i delikatnie wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Na koniec wrzucić brzoskwinie.

  3. Gotowy krem rozsmarować na cieście. Ostrożnie zwinąć i udekorować bitą śmietaną i orzechami lub ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń