Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z kiwi

Rolada z kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1716

Dodano:

Odsłon: 1293

Jesień w pełni, więc proponuję Wam ciasto z duuuużą ilością witaminy C. Zamiast faszerować się lekami polecam coś przyjemniejszego. Czyli roladę z masą z kiwi. Samo zdrowie :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 15 minut.

    Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią jeszcze gorące ciasto. Odrywamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Następnie robimy krem. Dojrzałe kiwi obieramy ze skórki, drobno kroimy i miksujemy. Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem. Potem dodajemy zmiksowane kiwi i kieliszek wódki. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do połączenia składników.

    Na zimne ciasto wykładamy masę i delikatnie rolujemy roladę. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę ze śmietan-fixem i odrobiną cukru pudru. Obieramy kiwi i kroimy w plasterki. Śmietanką smarujemy roladę i dekorujemy wierzch kiwi. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny a potem zajadamy się do woli! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń