Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam roladę z owocami borówki amerykańskiej z aroniowym kremem.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 302
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 102
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 481
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 302
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 102
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 481
Składniki
Przygotowanie kremu: Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone, sok z aronii oraz łyżeczkę aromatu waniliowego. Dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy masę utartą z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką.
Stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę, ciągle delikatnie mieszając.
Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut.
Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy krem.
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy borówki amerykańskie co 4-5 cm na całości.
Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę.
Przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu.Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu.
Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy.
Smacznego!!!