Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z piersi indyka

Rolada z piersi indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Rolada z piersi indyka"

Składniki

  • 1-1
  • 5 kg piersi z indyka
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 4 łyżki musztardy
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij głęboko wzdłuż, ale nie przecinaj do końca, żeby mięso dało się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem formując prostokątny płat. Oprósz z obu stron solą, pieprzem oraz mieloną papryką, zwiń w rulon i tak przygotowane włóż do lodówki na ok. 2-3 godziny.

  2. Morele pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pistacjami i żurawiną. Mięso rozwiń, posmaruj musztardą i rozłóż owoce. Ponownie zroluj i obwiąż bawełnianą nicią. Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.

  3. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw roladę, piecz ok. 15 min. Następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze 30-40 min. Przed krojeniem upieczone mięso odstaw na 10 min, by „odpoczęło”.

  4. (bez czasu oczekiwania): 20 minut

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń