Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z piersi kurczaka

Rolada z piersi kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Rolada z piersi kurczaka"

Składniki

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • pół szklanki łagodnego sosu sojowego
  • 1 pietruszka naciowa
  • 2 gałązki bazylii
  • 4 jajka
  • sól
  • 10 dag szynki w plastrach
  • pieprz czarny mielony
  • mieszanka przypraw do drobiu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 15 dag brukselki
  • 2 marchwie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka opłucz, osusz i rozkrój na większe plastry. Zanurz w sosie sojowym. Wstaw na około 60 minut do lodówki. Po wyjęciu kotlety lekko ubij tłuczkiem, przykrywając je folią spożywczą (nie będą pryskały).

  2. Pietruszkę i bazylię opłucz w zimnej wodzie, wytrzyj delikatnie papierem kuchennym i drobno posiekaj ostrym nożem.

  3. Jajka ugotuj na twardo. Ostukaj skorupkę i przestudź w zimnej wodzie. Następnie je obierz i przekrój na połówki.

  4. Kotlety z kurczaka delikatnie posól (są już dość słone od sosu sojowego) i poprzekładaj szynką (może być parmeńska). Wierzch oprósz przygotowanymi ziołami i połóż po połówce jajka.

  5. Płaty zwiń dość ciasno. Przewiąż sznurkiem i posyp mielonym pieprzem oraz przyprawami do drobiu. Obsmaż rolady ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni. Podlej małą ilością wody i powoli duś pod pokrywą.

  6. Kiedy się przyrumienią, dodaj do nich brukselkę i marchew po- krojoną w plasterki. Duś do mięk kości wszystkich składników.

  7. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń