Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z szynki

Rolada z szynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Rolada z szynki"

Składniki

  • ok. 1 kg szynki na roladę
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 12 dag wędzonego boczku
  • 1 żółtko
  • 5 dag startego sera typu parmezan
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 5 dag klarowanego masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • np. rzepakowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz a następnie rozetnij tak, aby powstał kwadratowy lub prostokątny płat. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmaruj musztardą. Zwiń formując roladę, włóż do lodówki na ok. 60 minut.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na 1 łyżce masła. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Do miski włóż cebulę, dodaj boczek, posiekaną natkę, tymianek, ser oraz żółtko. Dokładnie wymieszaj. Masę rozłóż równomiernie na płacie mięsa. Zwiń w roladę.

  3. Zepnij wykałaczkami lub zwiąż bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i obsmaż na nim roladę ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem.

  4. Wierzch mięsa polej masłem, na którym się smażyło. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 60-70 min od czasu do czasu polewając je sosem z pieczenia.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 440 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń