Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z wiśniową pianką

Rolada z wiśniową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 4694

Dodano:

Odsłon: 3228

Łatwa i szybka do zrobienia

Składniki

  • 0.5 szkl. maki pszennej
  • 0.5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • Pianka wisniowa:
  • 250ml zimnego mleka
  • 2 śnieżki
  • 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w ok. 300ml przegotowanej wody
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać stopniowo mąkę do ubitych jaj i mieszać delikatnie drewniana łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka która jest dołączona do piekarnika) Piec 15-20min. w temp.160"

  2. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.

  3. Śnieżki ubić z mlekiem, pomału dolewać dobrze wystudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki aby pianka się trochę ścięła ( nie za mocno bo będzie się ciężko zwijać ale też żeby nie była za rzadka!

  4. Odwijamy biszkopt i nakładamy po całości piankę można też dodać pokrojoną w kostkę galaretkę.

  5. Zwijać roladę dość ciasno, zawinąć ściśle w folie aluminiową i na kilka godz. do lodówki.

  6. Udekorować wg.własnych upodobań :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń