Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 633

Dodano:

Odsłon: 4479

Roladki są soczyste i aromatyczne. Nadzienie z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i mozarelli bardzo dobrze komponuje się z delikatnym mięsem z piersi kurczaka.

Składniki

  • Filet z kurczaka - 1 duży, podwójny (ok. 650 g)
  • Szpinak mrożony - 100 g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Suszone pomidory z zalewy - 6 sztuk
  • Mozarella - 1/2 kulki
  • Bazylia świeża - 6 listków (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii)
  • Zalewa spod suszonych pomidorów - 3 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak krótko podsmażyć na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli i wystudzić.

  2. Filety umyć, osuszyć i pokroić na kotlety grubości ok. 1 cm, a następnie lekko rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem.

  3. Pomidory suszone pokroić w kostkę, mozarellę w słupki, a liście bazylii posiekać.

  4. Każdy kotlet posmarować szpinakiem, a następnie, wzdłuż dłuższego z krótkich brzegów ułożyć dwa słupki mozarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i trochę bazylii.

  5. Zrolować kotlety zaczynając od brzegu, przy którym układaliśmy nadzienie i spiąć wykałaczkami albo obwiązać nitką.

  6. Dół naczynia żaroodpornego posmarować zalewą z suszonych pomidorów i ułożyć roladki, a następnie lekko posmarować je z wierzchu zalewą.

  7. Piec roladki w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 minut.

  8. Polecam podawać danie z makaronem i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń