Do góry

Desery Przepis na:

Roladki z kremem śmietankowym

Roladki z kremem śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6686

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Roladki z kremem śmietankowym"

Składniki

  • 4 jajka
  • 10 dag+4 łyżki cukru
  • 7
  • 5 dag mąki pszennej
  • 5 daj mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 daj śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki śliwowicy
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 7-8 łyżek powideł
  • melisa cytrynowa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywno, powoli dosypując 10 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.

  2. Rozsmarować na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną łyżką cukru. Usunąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką ciasno zrolować. Odłożyć do wystudzenia.

  3. Żelatynę namoczyć, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Ubić 40 dag śmietany kremówki z łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Bitą śmietanę ostrożnie połączyć z żelatyną. Powidła wymieszać ze śliwowicą. Biszkopt rozwinąć, posmarować 6-7 łyżkami powideł, a potem tężejącą bitą śmietaną.

  4. Ciasto ponownie zwinąć w roladę. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubić. Roladę pokroić na 15 porcji. Na każdą porcję wycisnąć małe rozetki bitej śmietany. Udekorować powidłami i melisą.

  5. Czas przygotowania 40 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń