Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z kurkami, kuskusem i kalarepką

Roladki z kurkami, kuskusem i kalarepką

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 2672

Dziś kolej na roladki z niecodziennym farszem. A są to roladki z piersi kurczaka, a nadzienie to kurki, kuskus i kalarepa.

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 szk świeżych kurek
  • 1 średnia kalarepa
  • 1/2 szk kuskusu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • przyprawa ognisty smok do smaku
  • bulion grzybowy ( tyle aby zakrył kuskus )
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety umyć, osuszyć i naciąć w każdym kieszeń.
    Oprószyć solą i pieprzem.
    Do miseczki wsypać kuskus i zalać gorącym bulionem grzybowym tak aby minimalnie wystawał ponad kaszkę.
    Zakryć miseczkę talerzykiem i zostawić aż kuskus napęcznieje.
    W drugim rondelku zblanszować umyte kurki w osolonej wodzie.
    Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę i również zblanszować w osolonej wodzie.
    Gotowy kuskus wymieszać widelcem, dodać odcedzona kalarepę i kurki ( składniki mają być chłodne ), wbić jajko, dodać kaszę mannę i przyprawy i wymieszać.
    Kieszenie napełnić nadzieniem i każdy tak przygotowany filet zawinąć w folię spożywczą tworząc roladkę.
    W garnku ułożyć zafoliowane roladki, zalać wodą tyle aby były zakryte i gotować od zagotowania się wody 15 minut.
    Po ugotowaniu wyjąć je z wody, zdjąć folię i podawać z dowolnymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń