Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 226
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 226
Składniki
Mąkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny. Wlej piwo i 2/3 szklanki wody (najlepiej mineralnej). Wbij jajka. zmiksuj na gładkie ciasto. Gdyby okazało się zbyt gęste, wlej jeszcze trochę wody.
Ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut, aby mąka spęczniała. Po tym czasie dużą patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem.
Wylewaj małe porcje ciasta naleśnikowego. Równomiernie je rozprowadzaj po całej powierzchni. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron (w sumie ok. 10 minut). Gotowe placki zsuwaj na odwrócony talerz.
Placki naleśnikowe przykryj plasterkami łososia. Skrop sokiem z cytryny oraz posyp posiekanym koperkiem. Dodatkowo łososia możesz posmarować serkiem śmietankowym wymieszanym ze startym chrzanem.
Naleśniki ciasno zwiń. Rulony pokrój na grube plasterki. Ułóż je na talerzykach. Posyp małymi listkami różnych sałat.
Tak przygotowane roladki możesz serwować z zimnym sosem cytrynowym albo podawać je na słonych krakersach. Znakomitym dodatkiem będą także pszenne grzanki. Możesz przygotować je z kromek bułki wrocławskiej lub bagietki.
Posmaruj je oliwą albo masłem. Ułóż na blasze. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. Piecz, aż kromki bułki ładnie się zrumienią z obu stron.Źródło: Naj