Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół

Rosół

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6529

Dodano:

Odsłon: 10862

Jedna z najczęściej jadanych zup w polskich domach.Moja propozycja jej wykonania jest dość łatwa.Rosół nie jest tłusty.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skrzydełka należy dokładnie umyć, oczyścić z pozostałych piór itp. Następnie włożyć je garnka ok 2.5 l- 3.0 l , zalać zimną wodą pozostawiając miejsce na warzywa i postawić do gotowania na wolnym ogniu . Bez soli.

  2. Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki ( np. marchew na ćwiartki ),
    cebulę przekrojoną na pół opalić nad palnikiem lub na blasze nierdzewnej na czarno - doda to koloru naszemu rosołowi ).

  3. Po ok 45 min - 60 min gdy rosół delikatnie pyka dołożyć wszystkie świeże warzywa korzeniowe i cebulę , nadal gotować na wolnym ogniu. w tym etapie dopiero dodaję sól aby wcześniej mięso mogło oddać swój smak do powstającego bulionu.

    Na ok 15 min przed zakończeniem gotowania dodać lubczyk i nać pietruszki, odrobinę pieprzu, domową wegetę wedle uznania.


    Rosół gotuję ok 2 h na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę przegotowanej chłodnej wody aby uzupełnić wodę która wyparowała podczas gotowania , ale nie za dużą ilość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paola1984 21 grudnia 2009 Przepyszny rosołek. W sam raz na 4 talerze.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 14 sierpnia 2009 Rosół może i nie apetycznie wygląda ale na pewno dobrze smakuje. Każdy robi jak lubi i z czego lubi. Ja do rosołku dodaję marchewkę pokrojoną w plasterki i posypuję świeżą natką pietruszki.

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KretaKarbo 22 sierpnia 2008 Z dzieciństwa pamiętam rosół bulgoczący na kuchence wiele godzin, z ogromnymi okami tłuszczu, w wielkim garze, 2 rodzaje mięsa.
Teraz gotuję wodziankę, jak to ktoś określił. Przecież do wywaru ze skrzydełek dochodzi jeszcze wywar z jarzyn.
Ja czasami robię z 2 skrzydełek i połówki fileta, jak mam ochotę na gotowane mięso.
Ale ugotować smaczny, chudy rosół nie jest łatwo!

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń