Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosół z pierożkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Marchewki, pietruszki oraz seler obierz i umyj. Z pora i kapusty zdejmij wierzchnie liście, opłucz. Mięso włóż do garnka, wlej ok. 2 l wody.
Gotuj na małym ogniu, usuwając pojawiające się szumowiny. Gdy wywar się zagotuje i będzie klarowny (bez szumowin), włóż warzywa, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i listki laurowe. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotowane mięso wystudź a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną zeszkloną cebulę oraz majeranek. Dokładnie wymieszaj na gładką masę, dopraw solą oraz pieprzem.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, jajko oraz szklankę letniej wody. Zgnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 30 min. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Małą szklanką lub kieliszkiem wytnij krążki. Na środku każdego połóż kuleczkę farszu i sklej, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.
Pierożki wkładaj partiami do wrzącego rosołu. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
90 minut, Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie