Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rostbef po swojsku"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
ok. 60 minut.
Mięso oczyścić z błonek, opłukać, wytrzeć do sucha. Posypać solą i pieprzem. W brytfance rozgrzać olej. Włożyć mięso, smażyć 5 minut na dużym płomieniu, często obracając. Następnie brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35-40 minut.
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Ogórek dobrze umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Odłożyć trochę szczypiorku i ogórka do dekoracji, resztę wymieszać z majonezem i śmietaną. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
Ziemniaki odcedzić, nieco je przestudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni wysmażyć boczek. Dodać masło. Dołożyć cebulę oraz ziemniaki. Smażyć razem na rumiano. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki. Podawać z ziemniakami oraz przygotowanym sosem. Danie udekorować odłożonymi pokrojonymi ogórkami oraz szczypiorkiem.Źródło: Życie na gorąco