Do góry

Desery Przepis na:

Różana napoleonka

Różana napoleonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Różana napoleonka"

Składniki

  • 50 dag ciasta francuskiego
  • 1/2 l mleka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 torebki budyniu waniliowego
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • skórka z cytryny
  • 30 dag masła
  • cytryna do dekoracji
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki marmolady z dzikiej róży
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 55 minut • Porcja ok. 370 kcal • Koszt porcji ok. 1,40 zł • Przepis na 16 porcji

  2. Ciasto podziel na dwie części i obydwie rozwałkuj na prostokąty. Rozłóż je na blasze, ponakłuwaj widelcem i piecz w 190°C ok. 20 min do przyrumienienia.

  3. Mleko, cukier i proszek budyniowy ugotuj na gęsto (ok. 4 min). Dodaj ziarenka wanilii i skórkę otartą z cytryny. Stopniowo wmiksuj kawałki miękkiego masła i utrzyj na gładki krem.

  4. Na jednym ostudzonym placku rozsmaruj krem budyniowy, przykryj drugim plackiem, dociśnij. Wstaw do lodówki na 3 godziny do stężenia.

  5. Przygotuj polewę. Rozmieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym (w razie potrzeby dodaj odrobinę wrzątku).

  6. Powierzchnię napoleonki najpierw posmaruj marmoladą różaną (gdyby była zbyt gęsta, lekko ją podgrzej), a potem lukrem cytrynowym.

  7. Kiedy polewa stężeje, pokrój ciasto w kwadraty. Podawaj udekorowane plastrami cytryny.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń