Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Różana napoleonka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
ok. 55 minut • Porcja ok. 370 kcal • Koszt porcji ok. 1,40 zł • Przepis na 16 porcji
Ciasto podziel na dwie części i obydwie rozwałkuj na prostokąty. Rozłóż je na blasze, ponakłuwaj widelcem i piecz w 190°C ok. 20 min do przyrumienienia.
Mleko, cukier i proszek budyniowy ugotuj na gęsto (ok. 4 min). Dodaj ziarenka wanilii i skórkę otartą z cytryny. Stopniowo wmiksuj kawałki miękkiego masła i utrzyj na gładki krem.
Na jednym ostudzonym placku rozsmaruj krem budyniowy, przykryj drugim plackiem, dociśnij. Wstaw do lodówki na 3 godziny do stężenia.
Przygotuj polewę. Rozmieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym (w razie potrzeby dodaj odrobinę wrzątku).
Powierzchnię napoleonki najpierw posmaruj marmoladą różaną (gdyby była zbyt gęsta, lekko ją podgrzej), a potem lukrem cytrynowym.
Kiedy polewa stężeje, pokrój ciasto w kwadraty. Podawaj udekorowane plastrami cytryny.Źródło: Kobieta i życie