Do góry

Przekąski Przepis na:

Rukola z gruszką i orzechami włoskimi

Rukola z gruszką i orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 255

Dodano:

Odsłon: 20634

Dziś przepis z książki "Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów", co prawda, co do dietetyczności tegoż dania można się spierać, bo i masło i cukier się tu znajduje, ale jest pyszne i w sam raz na lekką przystawkę.

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 12 orzechów włoskich niełuskanych - po dwa na osobę
  • 100 g parmezanu
  • 6 średnich gruszek
  • 15 g masła
  • 1 łyżka drobnoziarnistego cukru
  • 6 plastrów wędzonego sera, ja dałam roladę ustrzycką
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rukolę umyć i osuszyć na sitku. Przygotować sos: wymieszać oliwę z octem balsamicznym, solą i pieprzem. łupinki orzechów rozbić i wyjąć ze środka orzechy. Parmezan zetrzeć na tarce. Gruszki pokroić na plastry. Na patelni rozpuścić masło. Dodać owoce i smażyć 10 min., dodać cukier i pozwolić, aby się lekko skarmelizował. Na talerzach rozmieścić rukolę, polać przygotowanym sosem, na tym rozłożyć gruszki, posypać orzechami i parmezanem. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń