Do góry

Przekąski Przepis na:

ruloniki z grillowanymi baklazanami

ruloniki z grillowanymi baklazanami

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 485

Dodano:

Odsłon: 9306

bardzo pracochlonne,ale jaki efekt!

Składniki

  • 2 duze baklazany
  • 500g wolowiny na gulasz(pregi lub lopatki)
  • 1 duza cukrowa cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wina Mavrodaphne(moze byc Porto)
  • 1,5 puszki pomidorow krojonych w kostke
  • oregano,szczypta cynamonu,lisc laurowy,ziele angielskie,1-2 gozdziki,sol,pieprz
  • kawalki sera kiefalotiri
  • oliwa z oliwek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku na oliwie szklimy posiekana cebule i czosnek.Wrzucamy dobrze osaczone na reczniku papierowym mieso,pokrojone w duza kostke o boku 4cm i smazymy na zloty kolor.Dodajemy przyprawy,zalewamy pomidorami,czerwonym winem i bulionem.Gotujemy 1,5 godziny na malym ogniu,az powstanie gesty sos.

  2. W tym czasie kroimy balkazany w plastry o grubosci 1 cm i smazymy na patelni grillowej z obu stron.

  3. Gdy mieso jest gotowe wyjmujemy je z sosu i ukladamy po jednym na brzegu baklazana,na nim po kawalku sera i zawijamy, tak aby ser byl z gory.

  4. Dno naczynia do zapiekania zalewamy sosem pomidorowyn,ukladamy nasze ruloniki i zapiekamy okolo 30 min(180).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń