Do góry

Śniadania Przepis na:

Rumiane bułki pszenne, śniadaniowe.

Rumiane bułki pszenne, śniadaniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1315 Ocena: 15849

Dodano:

Odsłon: 1424

Bardzo smaczne, delikatne rumiane bułki pszenne, śniadaniowe. Idealne do kanapek.

Składniki

  • mąka pszenna - typ 650 70 dag
  • mleko 300 ml ciepłe
  • drożdże świeże 30 g
  • 8 łyżek oleju
  • jajko kurze 1 szt.
  • sól 1 płaska łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • mąka do podsypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka sporządzamy zaczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy jajko, sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek.

  3. Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek.

  4. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń