Do góry

Desery Przepis na:

rurki z kremem malinowym i czekolada

rurki z kremem malinowym i czekolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4269

Dodano:

Odsłon: 5019

pyszne i bardzo dekoracyjne, z podanej porcji wychodzi ok 40 rurek.

Składniki

  • maka, 1 kg
  • margaryna, 600g
  • jajka, 250 ml
  • zoltka, 4
  • smietana gesta 18%, 12 lyzek
  • sol, szczypta
  • Krem: mleko, 1 litr
  • maka ziemniaczana, 4 lyzki czubate
  • maka pszenna, 4 lyzki czubate
  • cukier, 3/4 szklanki
  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • czekolada, 200 g
  • mleko i olej do roztopienia czekolady, po 5 lyzek
  • maliny, 2 garsci
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z maki, margaryny, jajek, zoltek, smietany i soli zagniesc ciasto, dobrze wyrobic, schlodzic w lodowce ok 30 minut.

  2. ciasto cienko rozwalkowac, wycinac wstazki o dlugosci ok 20 cm i szerokosci 5 cm, owijac nimi natluszczone foremki do rurek.

  3. ciastka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia, piec na zloto w temperaturze 180 stopni.

  4. Krem: z litra mleka odlac szklanke, w niej rozrobic obie maki (tak, by nie bylo grudek). do pozostalego mleka wsypac cukier i zagotowac. wlac do gotujacego sie mleka rozrobione obie maki, ugotowac budyn, wystudzic. margaryna ubic mikserem, dodawac po lyzce zimnego budyniu i miksowac. kiedy dodamy caly budyn i krem bedzie gladki, dodac maliny i ubic mikserem krem raz jeszcze.

  5. zimne rurki wypelniac kremem przy pomocy szprycy do dekoracji. na parze stopic czekolade z 5 lyzkami oleju i 5 lyzkami mleka, ciepla czekolada polewac rurki. teraz zostaje nam tylko przyrzadzic kawe i rozkoszowac sie smakiem ciastek :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 grudnia 2011 Wyglądają bosko - dla łasuchów to rozkosz na podniebieniu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń