Do góry

Przekąski Przepis na:

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5017

Dodano: 12.09.2011

Odsłon: 28259

Dokładnie takie, jakie robiła moja mama.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • kostka bryndzy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 15 dag boczku w kawałku
  • ciepła woda
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy farsz: W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki i gdy wystygną przecieramy je przez tarkę lub maszynkę. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy lekko ostrygnie łączymy z ziemniakami i bryndzą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (powinno być pikantne). Całość mieszamy na jednolitą masę.

  2. Robimy ciasto: łączymy mąkę z jajkiem i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej. Dzielimy na 2 części, żeby nie wyschło podczas wałkowania. Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki

  3. Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi.

  4. Gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min, odcedzamy.

  5. Podajemy podsmażone na maśle ze skwarkami lub ze śmietaną.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 23 października 2011 Mnie najbardziej intrygują w tych pierożkach falbaneczki na obrzeżach . Zdradź porszę jak je robisz . Dziekuję i pozdrawiam.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 17 września 2011 Przepis przepyszny:) Wykonanie przepiękne:) Nic więcej nie potrzeba, aby tej potrawie dać 5:)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 września 2011 Po pierwsze, jestem zachwycona kształtem tych pierogów, po drugie zdjęciem (perspektywą i światłem), po trzecie zaintrygowało mnie nadzienie z bryndzą :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 12 września 2011 NO WAY HOZE!!!! te pierogi NIGDY nie sa i nie beda RUSKIE!!!! nie czepiam sie walorow smakowych,moze sa i smaczne ale... tytpowe RUSKIE to:ziemiaki,twarog,sol,pieprz(najlepiej z dod.Ziolowegp)duzo dobrze podsmazonej cebulki na maselku!!!,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń