Do góry

Desery Przepis na:

Ryba dla dzieci

Ryba dla dzieci

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Ryba dla dzieci"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z ryby morskiej (np. z dorsza, mintaja, karguleny) rozmroź, pozostaw do ocieknięcia, a potem zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z masą rybną.

  2. Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej oraz jedno całe jajko. Masę starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą i przyprawą do ryb. Powstałą masę rozsmaruj na tacce lub większym talerzu, wstaw do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Następnie wyjmij i foremką w kształcie ryby wytnij kotlety. Możesz też uformować rybki w rękach lub wyciąć kształt nożem.

  3. Kotleciki obtocz w mące. W misce roztrzep dwa pozostałe jajka. Do drugiej miseczki wsyp resztę bułki tartej. Kotleciki w kształcie rybek zanurzaj w jajku, a potem obtaczaj w bułce. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Wyjmuj na papierowe ręczniczki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  4. Osącz na sicie po kilka łyżek kukurydzy oraz groszku. Obgotuj w posolonej wodzie kilka różyczek brokułu. Warzywa wymieszaj z łyżką masła. Przygotuj talerzyki (najlepiej niebieskie, jak woda).

  5. Na dole umieść szczypiorek i warzywa z masłem. Będą one imitować porośnięte glonami dno stawu. Ułóż rybki. Z reszty groszku zrób „bąbelki powietrza”.

  6. Czas przygotowania ok. 45 min; porcja – 490 kcal, cena 3,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń