Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2743

Dodano: 05.08.2012

Odsłon: 4942

Robiłam to danie już dość dawno, w marcu na urodziny mojego przyjaciela:) Przepis z głowy, chyba o niczym nie zapomniałam:D

Składniki

  • 1 kg ryby (filetów)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka czerwona i 1 żółta
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • Składniki na ciasto naleśnikowe do obtaczania filetów:
  • 1 jajko, 6 czubatych łyżek mąki, 10 łyżek mleka, szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Składniki zalewy:
  • 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki keczupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól,
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety rybne myjemy, osuszamy i doprawiamy wg uznania. Ja używam czasami gotowej przyprawy do ryb, ale świetnie też nadaje się zwykłą vegeta. Przygotowujemy w międzyczasie ciasto naleśnikowe.

  2. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i maczamy filety, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Wiadomo:) Potem koniecznie odsączamy na papierowym ręczniku.

  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

demco11 07 sierpnia 2012 Nazwa jak nazwa.Ryba po Grecku?Grecy jej nie znaja,a jednak jest,nazywam ja ryba w warzywach,a smakuje jak "ryba po Grecku"Zwal jak zwal liczy sie efekt i smak.pozdrawiam Adam

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 06 sierpnia 2012 Bo po japońsku i już:) Bo tak wszyscy ją nazywają, a entymologii nazwy niestety nie znam i jakoś mnie to nie frapuje, liczy się smak:)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 06 sierpnia 2012 A co w tym japońskiego....?
Dodatek papryki i ogórków kiszonych to tak bardziej.... węgierskie....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń