Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po włosku

Ryba po włosku

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2820

Dodano: 18.02.2010

Odsłon: 9427

Jadłam to kiedyś w restauracji i spróbowałam odtworzyć przepis:) Zdjęcie może nie jest najlepsze i nie wygląda to rewelacyjnie, ale za to smak rekompensuje wszystko:)

Składniki

  • 3 filety rybne (dorsz, morszczuk)
  • pół paczki makaronu (rurki)
  • ser żółty do potarcia
  • 200ml śmietanki 12%
  • 2 serki topione
  • 2 duże cebule
  • pół puszki kukurydzy
  • koperek
  • sól, pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy. Ryba, jeżeli kupiliśmy mrożoną, musi się odmrozić. Wtedy kroimy ją w kawałki 2-3cm, doprawiamy, lekko skrapiamy cytryną i odstawiamy.

  2. W tym czasie naczynie żaroodporne wykładamy tradycyjnie plastrami masła, na to wykładamy ugotowany i przestudzony makaron.

  3. W rondelku, na małym ogniu gotujemy śmietankę z kukurydzą i serkami topionymi. Aż do momentu rozpuszczenia serków. Serki można zastąpić serem mascarpone (moim ulubionym) :) Sosik doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

  4. Na makaron wykładamy pokrojone kawałki ryby, zalewamy to sosem śmietanowym.

  5. Cebulę kroimy w cienkie, ale dość spore plastry (najlepiej z połówek) i wykładamy całość cebuli na rybę. Na cebulę posypujemy dość dużo koperku i na koniec ser żółty.

  6. Zapiekamy w piekarniku:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 08 marca 2010 Fajny przepis, muszę wypróbować, bo nie lubię "nudnej" ryby z patelni. Do ulubionych! :D

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 20 lutego 2010 Ja zawsze piekę zapiekanki w 180 stopniach i wyciagam gdy ser jest zapieczony:) Tak na oko po prostu:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marzenusia 20 lutego 2010 ile czasu trzeba piec i w jakiej temperaturze?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 18 lutego 2010 A jednak można z makaronem ! :) jak dla mnie bomba..

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolianna 18 lutego 2010 Wszystkie zapiekanki z rybka sa pyszne!!! Musze sprobowac Twojego przepisu! Ja robie zazwyczaj z ryzem i warzywami (marchew, brokuly, klafiorek itp)i z sosem koperkowym!pycha polecam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń