Do góry

Przekąski Przepis na:

ryż ananasowy z miętą

ryż ananasowy z miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 267

Bardzo tropikalny i orzeźwiający deser z ryżu i owoców.

Składniki

  • torebka ryżu białego
  • 200 ml kremówki
  • pół ananasa
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • trochę pistacji, goji i nasion chia
  • syrop miętowy i mięta
  • melon
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż gotuję pod przykryciem /bez worka/ w lekko posolonej i osłodzonej wodzie /półtorej porcji wody w stosunku do ryżu/. Po około 10 minutach zalewam kremówką. Minimalizuję płomień, intensywnie mieszam i czekam, aż zrobi się gęsto-kleista masa. Ananasa obieram, kroję w kostkę i blenduję na mus. Ryż zdejmuję z gazu. Studzę. Dodaję musu ananasowego. Z melona wycinam kulki. Siekam pistacje. Posypuję ryż, dodając chia i goji. Polewam miętowym syropem. Koronuję świeżą miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń